Biblioteka

Nowoczesna szkoła zawodowa nowoczesny region

  • Slajd1.PNG
  • Slajd2.PNG
  • Slajd3.PNG
  • Slajd4.PNG
  • Slajd5.PNG
  • Slajd6.PNG
  • Slajd7.PNG
  • Slajd8.PNG
  • Slajd9.PNG
  • Slajd10.PNG
  • Slajd11.PNG

Wiedza Edukacja Rozwój

  • Slajd1.JPG
  • Slajd2.JPG
  • Slajd3.JPG
  • Slajd4.JPG
  • Slajd5.JPG
  • Slajd6.JPG
  • Slajd7.JPG
  • Slajd8.JPG
  • Slajd9.JPG
  • Slajd10.JPG
  • Slajd11.JPG
  • Slajd12.JPG
  • Slajd13.JPG
  • Slajd14.JPG
  • Slajd15.JPG
  • Slajd16.JPG
  • Slajd17.JPG
  • Slajd18.JPG
  • Slajd19.JPG
  • Slajd20.JPG

11 listopada 2018 roku Maria Banaś i Kamila Nowak, uczennice klasy IV, kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, uczestniczyły w VIII edycji konkursu kulinarnego „Smaki Gęsiny”. Reprezentowały w tym wydarzeniu Powiatowy Zespół Szkół w Chmielniku. Zadaniem uczestników konkursu było sporządzanie potrawy z gęsiny z wykorzystaniem produktów powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie w tym, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Uczennice  przygotowały, wg własnej receptury, udka gęsie pieczone wraz z ziemniaczaki, które podaly z gruszką na rukoli.  Chmielnik od dawien dawna kojarzył się z pyszną gęsiną i słynął z jej chowu. Gęsi kupowano w okolicznych wsiach, tuczono, a następnie sprzedawano w całej Polsce i za granicą. W Chmielniku pamięć o nich przetrwała do dziś. O popularności gęsiny świadczyć może bardzo duże zainteresowanie konkursem i liczny w nim udział restauracji, kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i gospodarstw agroturystycznycj oraz publiczności - mieszkańców Chmielnika. 

Marysia i Kamila nie miały łatwego zadania konkurując z wytrawnymi gospodyniami i mistrzami sztuki kulinarnej. Gratulujemy czwartego miejsca.

 

Facebook

Aktualności Biblioteki

  • 1
  • 2