AKTUALNOŚCI

Nowoczesna szkoła zawodowa nowoczesny region

  • Slajd1.PNG
  • Slajd2.PNG
  • Slajd3.PNG
  • Slajd4.PNG
  • Slajd5.PNG
  • Slajd6.PNG
  • Slajd7.PNG
  • Slajd8.PNG
  • Slajd9.PNG
  • Slajd10.PNG
  • Slajd11.PNG

Wiedza Edukacja Rozwój

  • Slajd1.JPG
  • Slajd2.JPG
  • Slajd3.JPG
  • Slajd4.JPG
  • Slajd5.JPG
  • Slajd6.JPG
  • Slajd7.JPG
  • Slajd8.JPG
  • Slajd9.JPG
  • Slajd10.JPG
  • Slajd11.JPG
  • Slajd12.JPG
  • Slajd13.JPG
  • Slajd14.JPG
  • Slajd15.JPG
  • Slajd16.JPG
  • Slajd17.JPG
  • Slajd18.JPG
  • Slajd19.JPG
  • Slajd20.JPG

Oliwia Doroz, Anita Kuczaj, Paulina Segda, Julia Doroz i Maria Banaś wzięły udział w konkursie  fotograficznym w ramach ogólnopolskiego projektu edukacyjno-artystycznego pn. „Okładki, jakże żywe…” Jego organizatorem było Gimnazjum Katolickie w Zespole Szkół św. Jana Bosko w Piotrkowie Trybunalskim.Aby wziąć udział w konkursie należało wykonać autorską fotografię inspirowaną okładką wybranej przez ucznia książki.

Czekamy na wyniki, a tymczasem…

http://zyweokladki.blogspot.com/

10.04.2017 odbył się Konkurs Matematyczny „ Szumit - Szukamy Mistrzów ”. Do konkursu przystąpiło 15 uczniów z klas I i II LO oraz jedna uczennica z Technikum Żywienia. Wyniki konkursu poznamy 20.05.2017 r.

 

11 listopada 2016 roku Karolina Gąsior i Karol Bielecki, uczniowie klasy III, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wzięli udział w VI edycji konkursu kulinarnego „Smaki Gęsiny”. Organizatorami Konkursu byli: Gmina Chmielnik, Chmielnickie Centrum Kultury, stowarzyszenie „GĘŚ KIELECKA Z TRADYCJAMI” oraz stowarzyszenie „LGD Białe Ługi”.

Konkurs zorganizowanow kategorii potrawa z wykorzystaniem mięsa z gęsiny oraz produktów powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie w tym, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Karolina Gąsior i Karol Bielecki, pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych pani AnnyZaworskiej, przygotowali potrawę „Gęsie pipki”. Chmielnik od dawien dawna kojarzył się z pyszną gęsiną i słynął z jej chowu. Gęsi kupowano w okolicznych wsiach, tuczono, a następnie sprzedawano w całej Polsce i za granicą. W polskich i żydowskich restauracjach pojawiała się nie tylko gęś pieczona, ale również gęsie pipki, które były rarytasem w formie gulaszu z gęsich żołądków lub nadziewanych szyjek. Były one żelaznym punktem programu żydowskich restauracji w przedwojennej Polsce. W Chmielnikupamięć o nich przetrwała do dziś. Tajemnicza nazwa pipki oznacza jidysz czyli rurki. Są to szyjki gęsie nadziewane farszem z żołądków, mięsa gęsiego, cebuli i czosnku, przyprawiane curry. Przepis, który zainspirował naszych uczniów, pochodzi z rodzinnych annałów pana Leopolda Kozłowskiego, polskiego muzyka i kompozytora, zwanego ostatnim klezmerem Rzeczypospolitej, który współpracował z restauracjami pielęgnującymi tradycje kulinarne kultury żydowskiej.Karolina Gąsior i Karol Bielecki, młodzi adepci sztuki kulinarnej, postanowili podążyć dalej przygotowali i zaprezentowali gęsie pipki w 4 odsłonach: tradycyjnej oraz wzbogaconejo grzyby, kaszę jaglaną i kaszę gryczaną ze szczypiorem. Ich potrawa wzbudziła wielkie zainteresowanie jury i publiczności. Nasi uczniowie znaleźli się wśród finalistów i zdobyli jedną z 3 głównych nagród. Gratulujemy zwycięstwa.

 

 

 

 

foto: Waldemar Kwiatkowski

foto: Waldemar Kwiatkowski

foto: Waldemar Kwiatkowski

Opracowanie i zdjęcia: Anna Zaworska

15.03.2017 odbył się II etap VIII Szkolnego Konkursu Matematycznego „Mistrz Rachunków”.

Zwycięzcą został Paweł Piotrowski z klasy 2A LO. Gratulujemy.

Organizatorzy: A. Mattusch, R. Gwóźdź

Facebook